Acces si modalitati de tranzactionare pe Piata la disponibil
– Ringul Energiei Electrice –
1. Accesul pe Piata la disponibil
Accesul pe Piata la disponibil este permis membrilor actionari, membrilor afiliati si societatilor de brokeraj pe marfuri.
Membri afiliati sunt societatile ce dobandesc drept de tranzactionare, indeplinind conditiile Consiliului de Administratie al BRM, asa cum sunt acestea prevazute in Statutul Membrului afiliat.
Societatile de brokeraj pe marfuri sunt membri actionari sau membri afiliati ai BRM avand ca obiect prestarea serviciilor de brokeraj.
Va inregistrati ca Membru afiliat, devenind astfel propriul dumneavoastra broker |
– copie a Certificatului de Inregistrare Fiscala; – copie a ultimului bilant contabil; – copie dupa licenta si anexa licentei emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru participantii care sunt producatori sau furnizori; – dovada încheierii cu Transelectrica SA a Conventiei de Asumare a Responsabilitatii Echilibrarii sau Transferarii acestei responsabilitati si, daca este cazul, a incheierii Conventiei de Participare la Piata de Echilibrare, pentru participantii care sunt obligati sa aiba incheiate astfel de conventii.
|
2. Organizarea Pietei la disponibil
Regulamentul Pietei la disponibil, administrata de BRM, cuprinde norme privind organizarea si desfasurarea tranzactiilor in temeiul Legii 357/2005 privind bursele de marfuri. Tranzactiile se desfasoara, in functie de active (marfuri) pe ringuri specializate si pentru care este definita o procedura de lucru specifica.
- RegulamentPiataLaDisponibilRevizia14-13.04.2017.doc
- Procedura de Tranzactionare Energie Electrica Consumator Eligibil
- Procedura de tranzactionare energie electrica prin contracte bilaterale
- Model SGB Model.docx
3. Emiterea ordinelor spre tranzactionare
Inregistrati ofertele proprii de vanzare sau cumparare | sau | Raspundeti unei oferte deja existente in piata |
|
|
|
4. Programarea activelor la tranzactionare
Activele sunt programate la tranzactionare in maxim 7 zile de la data validarii ordinelor initiatoare emise
Anterior sedintei de tranzactionare:
- BRM realizeaza publicitatea ordinului
- sunt primite si validate ordinele de sens contrar
Tranzactionarea activelor se desfasoara numai pentru conditiile prevazute in ordinelele initiatoare. Orice propunere de modificare a acestora trebuie formulata anterior cu respectarea mijloacelor si termenelor prevazute in prodedura de tranzactionare. Modificarile operate ulterior acestor termene, derermina reprogramarea tranzactiionarii respectivelor active.
5. Desfasurarea sedintei de tranzactionare
Se analizeaza documentele depuse conform specificatiilor activului in vederea admiterii la tranzactionare
In cadrul tranzactiilor care se desfasoara pe platforma electronica, in timpul sedintei, se poate face imbunatatirea pretului, modificarea cantitatii si schimbarea atributului
6. Incheierea angajamentelor conform sedintei de tranzactionare
Incheierea sedintei, intocmirea Raportului de tranzactionare si semnarea Contractului de bursa intre BRM, brokerul vanzator si brokerul cumparator.
Raportul de tranzactionare evidentiaza toate etapele sedintei si elementele acestora.
Semnarea Contractului de bursa reprezinta acordul partilor in vederea incheierii si indeplinirii contractului de vanzare – cumparare incheiat pe baza acestuia.
7. Restituirea garantiei de participare
Se realizeaza pe baza depunerii la sediul BRM a unei cereri de restituire a garantiei, in original.
model Cerere de Restituire Garantie
Garantia poate fi mentinuta in contul de garantii pentru participarea la alte proceduri de tranzactionare programate la BRM.