Avantajele tranzactionarii prin BRM sunt conferite de valorile interne ale organizatiei:
Avantajele tranzactionarii prin BRM sunt conferite de valorile interne ale organizatiei:
Toate informatiile privind pietele BRM sunt publice.
Corectitudine, echilibru si respectarea normelor etice asumate prin reglementari interioare.
Cresterea randamentului activitatii prin flexibilitate si adaptare la nevoile membrilor participanti.
Imbunatatirea raportului beneficii-costuri, a serviciilor specifice, precum si permanenta inovatie a produselor bursiere, in vederea realizarii misiunii asumate.
Operationalizarea serviciilor de garantare bilaterala si a mecanismelor de garantare mutuala si a functiilor de cliring.
BRM se adreseaza atat clientilor privati cat si celor de stat, detinand un portofoliu de peste 1500 clienti si realizand tranzactii in valoare de 270 milioane euro in cursul anului 2013.
In conformitate cu legislatia UE privind achizitiile publice, implementata in Romania, autoritatile contractante pot achizitiona produse fungibile in ringurile BRM. Incepand cu anul 2010, autoritatile contractante au obligatia de a efectua electronic 40% din valoarea anuala a achizitiilor. Tranzactionarea pe Piata la disponibil a BRM sprijina autoritatile contractante in relaizarea procentului de achizitii publice electronice.
Un alt avantaj important este reprezentat de faptul ca serviciile bursiere pot fi organizate atat la sediul BRM, cat si la unul din punctele de lucru teritoriale – terminale bursiere, dupa cum urmeaza: Galati, Constanta, Iasi, Cluj, Piatra Neamt, Craiova, Brasov, Oradea, Timisoara, Targu Mures, Giurgiu, Muntenia, Bacau, Arad, Tulcea, Alba, Bihor, Botosani, Salaj, Satu-mare, Sibiu.
In anul 2013, BRM a fost acreditata sa publice anunturi in Jurnalul Oficial al UE, asigurand astfel maximum de transparenta si competitie pentru clientii sai.