Memorandum BRM – UEEX (ro)

Memorandum BRM – UEEX (ro)

Președintele Comitetului Executiv al Bursei de Energie din Ucraina, domnul Oleksii Dubovskyi, și Președintele Bursei Române de Mărfuri, domnul Gabriel Purice, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) miercuri, 9 august 2023.

Acest MoU detaliază angajamentul ambelor entități de a evalua și valorifica oportunitățile din domeniul pieței/bursei de energie, concentrându-se pe gaze naturale, energie electrică și mărfuri precum produse agricole, lemn și produse petroliere. Obiectivul principal este să îmbunătățească interconectivitatea și să alinieze sistemele de tranzacționare și compensare, facilitând astfel operațiuni eficiente la nivel transfrontalier între Ucraina și România.

La baza acestei colaborări se află o aspirație comună de a dezvolta tranzacționarea regională și operațiunile transfrontaliere în piețele ucraineană și românească. MoU subliniază ferm rolul pivotal al sistemelor de tranzacționare și compensare interconectate în amplificarea cooperării.

Evidențiind semnarea memorandumului, domnul Oleksii Dubovskyi a accentuat importanța stabilirii unei infrastructuri de post-tranzacționare armonizate și introducerea de produse inovatoare pe piață. Acești pași esențiali sunt concepuți pentru a revigora comerțul în cadrul dinamicei pieței regionale din Europa de Est.

Domnul Gabriel Purice a exprimat încrederea că memorandumul reprezintă un nou început în cooperarea între bursele regionale și deschide oportunitatea de a dezvolta noi modele operaționale adaptate nevoilor regionale, prin adăugarea de noi produse cu valoare adăugată, precum spread-uri, cotații regionale, armonizarea practicilor de afaceri și îmbunătățirea interconexiunii fizice.

Despre Bursa de Energie din Ucraina (UEEX): UEEX este principala bursă ucraineană care organizează și desfășoară tranzacții pe piețele de energie și a altor mărfuri. De la înființarea sa în 2010, UEEX s-a implicat în tranzacționarea pe piețele energetice, inclusiv gaze naturale, petrol, produse petroliere, gaze lichefiate, cărbune și electricitate. UEEX activează în segmentul pieței de electricitate pentru contractele bilaterale, servește ca operator de platformă de tranzacționare pe piața gazelor interne și piața zilei următoare, organizează licitații pentru achiziționarea și vânzarea gazelor naturale pe piețele pe termen mediu și lung și reprezintă principala sursă de prețuri de piață pentru resursele energetice din Ucraina.

Despre Bursa de Mărfuri din România (BRM): BRM este o bursă de mărfuri care funcționează ca entitate legală din 1992 și desfășoară în principal activități de tranzacționare en-gros pe piața gazelor naturale și energiei electrice din România. BRM operează ca lider de piață în ceea ce privește contractele spot și forward pentru gazele naturale, administrează Piața de Echilibrare în numele operatorului de sistem energetic român și deține propria sa casă de compensare pentru piețele sale. BRM a început să activeze pe piața energiei electrice din 2022 și este în curs de a lansa piața spot cuplată pentru energie electrică, având recent obținută desemnarea OPEED.

Această colaborare dintre UEEX și BRM pregătește terenul pentru operațiuni îmbunătățite de schimb de energie transfrontalieră, promovând creștere comună și avansând peisajul energetic în regiune.